Sosyal Medya

Kürsü

PYD ve PKK’nın silahlandırılması-Ahmet Varol

ABD’nin PKK’nın Suriye kanadı durumundaki PYD örgütüne silah desteğinde bulunması yeni değil. Uzun süreden beri muhtelif yollardan gizli veya açık bir şekilde bu örgüte silah verdiği biliniyor. Bu silahların da önemli bir kısmının PKK’ya teslim edildiği ve Türkiye’ye karşı terör eylemlerinde kullanıldığı bilinen bir gerçek. Fakat bu kez doğrudan ABD başkanı Trump’ın kararıyla PYD örgütüne ağır silahların verilmesi kararlaştırıldı.



Türkiye’nin bütün itirazlarına ve tepkilerine raÄŸmen ABD söz konusu örgütü silahlandırma konusundaki ısrarından vazgeçmedi. Kullandığı gerekçe ise örgütün IŞİD’e karşı savaşıyor olduÄŸu iddiasıdır. Fakat IŞİD bu iÅŸin sadece bir bahanesidir ve ABD’nin birtakım kirli hesaplar ve taktikler için perde arkasında bu IŞİD’le de kirli bir iÅŸbirliÄŸinin olduÄŸu tahmin edilmektedir. ABD’nin bu konudaki tutumunu gazetemizde 6 AÄŸustos 2015 tarihinde yayınlanan “ABD’nin iki maÅŸası PKK (PYD) ve IŞİD (DAÄ°Åž)” baÅŸlıklı yazımızda ele almıştık. Bu yazımızı kiÅŸisel web sitemiz www.vahdet.info.tr’den okumanız mümkündür. 

PYD’nin silahlandırılmasının asıl amacı ise PKK’nın silahlandırılmasıdır. PYD, PKK’dan bağımsız bir örgüt deÄŸildir. PKK’nın Suriye kanadı niteliÄŸindedir. Dolayısıyla silahın PYD’ye verilmesiyle doÄŸrudan PKK’ya verilmesi arasında herhangi bir fark yok. Bunu ABD’nin de bilmemesi mümkün deÄŸildir. Bu durum karşısında ABD BaÅŸkanı Trump’ın PYD’nin eline ağır silahlar verilmesine dair karar alması PKK’yı silahlandırma kararı almasından farklı deÄŸildir. 

Ayrıca kullanılan gerekçe ne olursa olsun niyet çok belirgin bir ÅŸekilde kendini göstermektedir. Bu silahların IŞİD’e karşı kullanılmak üzere verildiÄŸi iddiasından yararlanılıyor ama öncelikli olarak Türkiye aleyhine kullanıldığı bilindiÄŸi gibi buna da imkân tanınması amaçlanıyor. Çünkü silahların kullanılması konusunda herhangi bir sınırlama getirilmediÄŸi gibi bir murakabe de yapılmıyor. 

Dolayısıyla PYD’nin silahlandırılması Türkiye’ye karşı dolaylı bir ÅŸekilde yürütülen savaÅŸtır. Bu savaşı da Türkiye’yle ittifak halinde olduÄŸunu ileri süren ABD yürütüyor. 

ABD aynı zamanda teröre ve terör örgütlerine açıktan destek vermektedir. Bu durum ABD’nin teröre karşı savaÅŸ konusundaki iddialarında samimi ve gerçekçi olmadığını, kirli oyunları için ihtiyaç duyduÄŸunda teröre destek verebildiÄŸini, terör örgütleriyle ortak hareket edebildiÄŸini, aynı safta savaÅŸabildiÄŸini göstermesi açısından düşündürücüdür. 

ABD tarafından resmî ağızdan yapılan açıklamaların hiçbir ÅŸekilde inandırıcı olmadığı olayların seyrinden zaten gözlemleniyor. PYD’ye verilen silahların da zaten birinci hedefi IŞİD deÄŸil Türkiye’dir. Ayrıca bu silahlar PYD’nin hâkimiyet kurmak istediÄŸi alanlarda, Suriye’deki muhalefete karşı kullanılmaktadır. Bu muhalefetin IŞİD ile herhangi bir ilgisinin olmadığı, tamamen Baas diktasına karşı savaÅŸtıkları biliniyor. Fakat ABD, PYD’ye onlara karşı savaÅŸması için de özellikle silah veriyor. 

Onlara karşı savaÅŸması için bu örgüte silah verilmesinin amacı ise Suriye’nin kuzeyinde hâkimiyetini güçlendirmesi, böylece bölgede bir devlet ya da güçlü bir kanton oluÅŸturması için ÅŸartları hazırlamasıdır. PYD’nin bu bölgede kuracağı devletin veya kantonun ise PKK’nın devleti yahut kantonu olacağını tahmin etmek zor deÄŸildir. O durumda PKK Türkiye’ye karşı yürüttüğü savaşı bir örgüt kanalıyla deÄŸil devlet kanalıyla yahut devletleÅŸmeye doÄŸru giden kanton kanalıyla yürütecektir. Zaten ABD’nin ve onunla aynı safta duran Avrupa ülkelerinin PYD’ye bu kadar destek vermelerinin, onu ağır silahlarla silahlandırmalarının, militanlarını özel askerî eÄŸitimlerden geçirmelerinin amacı da budur. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.